четверг, 24 октября 2019 г.

Профспілка детальніше роз'яснила протест проти освітніх ідей партії Вакарчука

Наразі в ЗМІ поширюється інформація про «покращення» оплати праці від парламентарів з партії «Голос», – пише ППОН у статті «Профспілка проти «благих намірів» депутатів покращити життя освітянам».
Так, народні депутати Вакарчук Святослав Іванович, Совсун Інна Романівна та інші їх однопартійці («партія Голос») у поправках №216, №228 та №478 до законопроєкту «Про повну загальну середню освіту» пропонують переглянути систему роботи й оплати праці педагогічних працівників.
Чи не найбільше обурення викликає намагання народних депутатів з партії «Голос» запровадити обов’язкову сертифікацію: «Особа, яка не пройшла сертифікацію, не має права займатися педагогічною діяльністю у закладах повної загальної середньої освіти. Особам, які не пройшли сертифікацію [успішно], надається право протягом шести місяців від моменту отримання результатів сертифікації пройти повторну сертифікацію за власні кошти. Особи, які не пройшли повторну сертифікацію, позбавляються права займатися педагогічною діяльністю у закладах повної загальної середньої освіти».
Зважаючи на те, що сертифікація є новим інститутом для освітян, порядок її проведення є недосконалим та потребує доопрацювання, вводити обов’язкову сертифікацію, непроходження якої позбавляє права займатися педагогічною діяльністю, є неприйнятним – обурюється Профспілка освітян.
Варто звернути увагу на те, що у поправці 228 пропонується «зрівнялівка» в оплаті праці, –  зауважує Профспілка.
Адже доплати за класне керівництво, перевірку зошитів, завідування кабінетом наразі встановлюються не всім педагогічним працівникам, а лише тим, хто виконує ці обов’язки. У разі врахування поправки 228 педагогічні працівники, які виконуватимуть обов’язки з класного керівництва, перевірки зошитів, завідування кабінетом, одержуватимуть таку ж заробітну плату, як і працівники, на яких ці обов’язки не покладатимуться.
Викликає також застереження те, що згідно з поправкою 228 «педагогічним працівникам може бути присвоєно наступні кваліфікаційні категорії: вчитель-інтерн, вчитель ІІ категорії, вчитель І категорії, вчитель вищої категорії».
Разом з тим, встановлення кваліфікаційної категорії «вчитель … категорії» практичним психологам, соціальним педагогам, вихователям, керівникам гуртків тощо є недоцільним, - іронізують у ППОН.
Запропонована у поправці 228 норма щодо встановлення 40-годинного робочого тижня педагогічним працівникам протирічить законодавству, – говорить далі Профспілка і надає такі докази:
  • Відповідно до ст. 51 Кодексу законів про працю законодавством встановлюється скорочена тривалість робочого часу для учителів.
  • Міністерство соціальної політики у своєму листі «Щодо тривалості робочого часу педагогічних працівників» наголосило на тому, що «встановлення для педагогічних працівників, які згідно із законодавством мають право на скорочену тривалість робочого часу, 40-годинного робочого тижня є неправомірним».

Джерело: profspilka.kiev.ua

Комментариев нет:

Отправить комментарий